Projectomschrijving

Een portable opnamestudio mét goede akoestiek

Hoe ontwerp je een draagbare opnamestudio in een koffer, met goed geluid, zonder ruis op de achtergrond, die op elke willekeurige locatie kan worden ingezet om zonder hoge opstartkosten de eerste stappen te maken in de muziekscene?

Best een uitdaging, maar Fariesh Abdoelrahman, oprichter van het platform Quardin, wist precies wie hij voor deze ontwerpopdracht moest benaderen: David Claassen en Sem Lootsma, industrieel ontwerpers en eigenaren van ontwerpstudio De Plannenmannen. Fariesh: “Quardin is een organisatie die zich inzet voor talentontwikkeling onder jongeren en hen vanuit hun passie een platform biedt. Wij doen dit veel vanuit muziek. Helaas is het door Corona lastig om met z’n allen naar een muziekstudio te gaan. Een portable studio is dan de oplossing.”

David en Sem gingen aan de slag met het idee. De grootste uitdaging was de beschikbare ruimte van de koffer waar de opnamestudio in moest passen. De Studiobox bestaat uit een aantal standaard (vrij verkrijgbare) producten, maar het akoestische paneel moest speciaal ontworpen worden voor gebruik in de koffer. Sem: “We hebben voor een eerdere opdracht al op een prettige manier met Vilton Silent Building samengewerkt, dus toen we op zoek gingen naar een leverancier van een akoestisch scherm wisten we bij welke partij we moesten zijn.” Ze kozen ervoor het akoestische scherm door Vilton Silent Building uit te laten voeren in akoestisch PET-vilt van 12 mm dik in de kleur carbon. Het akoestische scherm is door Vilton Silent Building gefabriceerd en op kleur gemaakt in een kleur uit het Natural Color System, het NCS-kleursysteem. Ook na het kleuren van het paneel behoudt het materiaal zijn akoestische werking en dat is uniek. Dit komt door de open structuur, ondanks dat het paneel is gekleurd.

Opdrachtgevers David, Sem en Fariesh zijn tevreden met het eindresultaat en met de reacties van de jongeren op de Studiobox. Fariesh: “Muziek maken met de Studiobox is een toffe ervaring, de jongeren vinden het  heel leuk. Het is een échte studio en de akoestiek is goed. Het is het echte werk. De Studiobox maakt het mogelijk voor jongeren om zijn of haar talent te ontwikkelen en te bouwen aan de toekomst.” En de samenwerking met Vilton Silent Building? “Die is gewoon goed!”, zeggen David en Sem: “We zijn blij met het eindresultaat, de Studiobox is een supermooi product geworden.”

Benieuwd naar de Studiobox?

Bekijk deze filmpjes:

Quardin: https://www.youtube.com/watch?v=EGyNDajc4ek
De Plannenmannen: https://www.deplannenmannen.nl/studiobox