Projectomschrijving

Twee hightech hybride OK’s zweven nu boven polipleinen in het OLVG. Architect Eric Wendel ontwierp de operatiekamer als lichtvoetige ronde vorm, zoals een zwevende wolk.

Na het ontwerpen van het kunstobject rondom de constructie van de twee hybride operatieruimtes, startte de zoektocht naar het juiste materiaal. Toen de ontwerpers in aanraking kwamen met de Späh Creator tool van Vilton Silent Building, bleek een oplossing van PET-vilt veelzijdig en ook financieel interessant. Daarnaast heeft vilt de zachte uitstraling die de ontwerpers zochten.

Het materiaal werd zorgvuldig getest in de grote wachtruimte. Zo vormde zich uiteindelijk de keuze voor een ontwerp met vlakke vilten stroken, die Vilton heel eenvoudig met een systeem kon inladen en uitsnijden. De akoestische platen vallen als puzzelstukken in elkaar en kunnen goed bevestigd worden aan de constructie. Daarnaast is het materiaal gemaakt van PET-vilt: de panelen bestaan voor 95% uit gerecyclede PET-flessen. Dat staat gelijk aan 65.000 PET-flessen! Het eindresultaat van het kunstobject vormt na oplevering het zwevende tegengeluid boven de polipleinen waar de architecten naar zochten.