Projectomschrijving

Ondanks dat de gemeente Westerveld bij de bouw van het gemeentehuis in Diever een goede basis legde voor een prettige ruimte-akoestiek, besloot de gemeente te onderzoeken of de werkruimtes nog steeds voldeden aan de akoestische eisen van nu. Door een toename van personeel waren er meer werkplekken nodig en in alle ruimtes moet prettig kunnen worden gewerkt, zonder te veel hinderlijk geluid en zonder concessies te doen aan de spraakverstaanbaarheid. Er werd een speciale werkgroep opgericht die zich bezighield met een nieuwe indeling. Tijdens werksessies en een enquête onder alle medewerkers kwam onder andere naar voren dat hoe overzichtelijk en transparant de indeling van de kantoren ook was, de akoestiek verbeterd moest worden. Een medewerker van de gemeente Westerveld vertelt: “Het onderwerp ‘geluid’ speelde een grote rol tijdens deze sessies. Collega’s ondervonden hinder door galm in de werkruimtes. Door de glazen wanden was er sprake van een echo. Akoestische maatregelen waren meer dan gewenst.” Hier kwam Vilton Silent Building in beeld.

De afdeling Gebouwenbeheer binnen de gemeente Westerveld maakte al eerder kennis met de akoestische oplossingen van Vilton Silent Building bij de bouw van de nieuwe sporthal van Diever. Vilton Silent Building leverde en monteerde in deze sporthal geluidsabsorberende Softsonic sportpanelen, om gehoorbeschadigingen bij gebruikers en docenten te voorkomen en om hun verstaanbaarheid te verbeteren. Een positieve eerste kennismaking met de akoestische oplossingen van Vilton.

De tweede kennismaking met Vilton was tijdens de BouwBeurs, waar een aantal medewerkers van de gemeente een bezoek bracht aan de ‘akoestische tunnel’ in de Vilton-stand om zo het rustgevende effect van ruimte-akoestiek in een lawaaiige beursomgeving te ervaren. Deze ervaring was zo positief dat een akoestisch adviseur van het Vilton Silent Building team na de beurs naar Diever ging en na een geluidsmeting in het gemeentehuis adviseerde om de recyclebare Softsonic akoestische wandpanelen en akoestische visuals te plaatsen om zo de ruimte-akoestiek in de kantoren te verbeteren. Inmiddels zijn deze akoestische antracietkleurige wandpanelen en akoestische visuals door de monteurs van Vilton Services snel en efficiënt aangebracht.

De akoestische panelen in het gemeentehuis ogen stijlvol en strak. “Het ziet er fantastisch uit, de panelen zijn prachtig afgewerkt en de montage is goed uitgevoerd. En het belangrijkste: de akoestiek in de kantoorruimtes is enorm verbeterd! Dit kwam ook naar voren tijdens een evaluatie met de werkgroep en uit een nagalmtest na het aanbrengen van de panelen.”
De medewerkers merken een duidelijk verschil in akoestiek. Daarom is besloten om extra (demontabele) panelen te plaatsen. En ook wordt een aantal Vilton Isonic visuals geplaatst. Dit zijn geluidsabsorberende elementen opgebouwd uit een aluminium frame, geluidsabsorberend materiaal en een bedrukt doek als afwerking. Het dempt geluid, maar heeft ook een esthetisch doel.