Projectomschrijving

Vilton realiseert akoestische vloer van 2.500 m² in Rotterdam Ahoy

Vilton Services heeft een akoestische vloer van 2.500 m² geïnstalleerd in Ahoy. Deze ‘zwevende’ dekvloer is akoestisch geheel ontkoppeld van de rest van het gebouw met het CDM ISO-LAT-systeem. Dat isoleert ongewenste trillingen en dus lawaaioverlast vanaf deze verdieping richting andere evenementen in dit multifunctionele congrescentrum.

Vilton is met het concept Silent Building zowel adviseur, engineer als installateur van een compleet pakket aan akoestische oplossingen voor trillings- en ruimte-akoestiek. Het bedrijf kreeg via Delta-L de opdracht de akoestisch ontkoppelde vloer in Ahoy te installeren. De Vilton-monteurs leverden dit project in de daarvoor gestelde termijn van twee weken tijdig op. Bouwcombinatie Ballast Nedam/ Heijmans realiseerde de bouw voor deze uitbreiding van Ahoy.

Kwaliteit
Volgens Martin Zengerink, projectcoördinator van Vilton, was het een flinke klus. “We hebben 2 weken met gemiddeld 4 man per dag gewerkt om de oplevering conform afspraak te doen.” Bij de oplevercontrole waren weinig kritische punten. Dit past bij de kwaliteitstandaard die Vilton Services hanteert. “Op één plek, waar eventueel bij een hele zware belasting van een groot publiek een kans bestond op een geluidslek, hebben we extra randisolatie toegevoegd”, vertelt Martin Zengerink. De aannemer heeft op deze dekvloer vervolgens een betonvloer gestort. Hierop is later de afwerkvloer aangebracht.

Isoleren van trillingen
“Het resultaat van dit CDM ISO-LAT-systeem is dat trillingen van springende of dansende mensen, stampende muziek en andere activiteiten in deze zaal geïsoleerd worden van de rest van het gebouw”, vertelt technisch specialist Marcel van der Roest van Vilton Silent Building. “Dankzij dit massa-veer-systeem worden trillingen tegengehouden en niet doorgegeven aan de constructie. Deze trillingen zouden anders zorgen voor contactgeluid in andere ruimten en andere verdiepingen.”

Montage luistert nauw
De engineering van de CDM-pads en het legplan vragen om een goede uitwerking en vooral een zorgvuldige berekening. Marcel van der Roest: “Ook de montage van de vloer luistert ook  nauw. Er hoeft maar één ongewenste contactbrug te ontstaan met de constructie en al het werk is tevergeefs. Daarom is het belangrijk dat ervaren professionals deze zwevende akoestische vloer monteren. Daarmee heeft Vilton Services inmiddels heel veel ervaring.”

Hoogwaardige rubber-pads
Het Vilton CDM ISO-LAT-systeem is ontworpen voor het maken van zwevende dekvloeren, voor bijvoorbeeld sportvloeren, muziek- of danszalen. Het systeem bestaat uit u-profielen van 3 meter waaronder CDM-pads van een specifieke rubbersamenstelling zijn vastgeklemd. Deze latten worden hart-op-hart op een afstand van 0,4 of 0,6 meter geplaatst en kunnen zowel in natte als droge vloerconstructies worden toegepast. De pads van het CDM ISO-LAT-systeem bereiken afveerfrequenties tussen 6 en 10 Hz wanneer ze correct worden toegepast.

Compleet vloersysteem
Het complete vloersysteem bestaat uit minerale wol tussen de latten, randisolatie, verloren bekistingsplaten en (afdek)folie. Er zijn 3 verschillende stijfheden verkrijgbaar in diktes van 30, 40 en 50 mm: CDM ISO-LAT-L, CDM ISO-LAT-M en CDM ISO-LAT-H. In het vloersysteem is ook gemakkelijk een akoestische ontkoppeling te realiseren voor eventuele vloerpotten voor gebruik in bijvoorbeeld gymzalen.

Wilt u ook af van hinderlijke trillingen en geluidsoverlast? Neem contact met ons op!