Projectomschrijving

ABT kiest voor Softsonic akoestische wandpanelen
Bij binnenkomst in het kantoor van ingenieursbureau ABT in Delft kun je er niet omheen: de prachtige felgekleurde wand in de kantine. Panelen in het geelgroen, blauw, lime en turquoise stralen je tegemoet. Het geeft de ruimte een frisse, eigentijdse uitstraling én heeft de akoestiek in de ruimte verbeterd.

Het kantoor van ABT Delft bestaat uit open ruimtes met flexplekken (‘kantoortuin’) en een aantal afgesloten werk/vergaderruimtes. Daarnaast staan er her en der verspreid speciale akoestische belstoelen, bekleed met geluidsabsorberend materiaal om rustig te kunnen bellen. In de binnenkern van het kantoor bevindt zich de kantine met de akoestische wandpanelen die voor een prachtige uitstraling zorgen. En dat is precies wat ABT voor ogen had toen er voor de vestiging in Delft gekeken werd hoe deze ruimte, de kantoortuin en de afgesloten werkruimtes akoestisch verbeterd konden worden.

De uitdaging
Vilton Silent Building bracht op het kantoor van ABT in Velp eerder al akoestische panelen aan die goed bevallen. Toen de werkplekken in Delft werden omgebouwd naar een kantoortuin werd de samenwerking met Vilton gezocht. Raymond Verkade, bouwtechnisch ontwerper bij ABT en projectleider voor de akoestische verbeteringen, benaderde Vilton Silent Building. “Onze eigen akoestisch adviseur heeft aangegeven in welke ruimtes akoestische panelen moesten komen”, vertelt Raymond Verkade. “We hebben gekozen voor demontabele Softsonic-wandpanelen (in totaal 245m2). De wandpanelen die we hebben gekozen zijn 33 mm en zijn met speciale verwijderbare tape bevestigd aan de bestaande houten wandpanelen. Ze zijn dus niet op de wand verlijmd of geschroefd. Bij een eventuele verhuizing kunnen de panelen gemakkelijk van de wand worden gehaald – zonder schade aan de houten bekleding – en worden bevestigd in het nieuwe pand.”

De oplossing
Om de akoestiek in de kantoortuin en in de kantine te verbeteren, ontwierp ABT en leverde Vilton Silent Building de Softsonic-wandpanelen en brachten de monteurs van Vilton Services deze snel en efficiënt aan. Bij de coffee corner, kopieerapparaat en in de kantine is er gekozen voor felle kleuren: geelgroen, blauw, lime en turquoise. De panelen zijn van plafond tot vloer geplaatst. Voor de kantoortuin en de werkruimtes is gekozen voor rustige tinten (lama, lichtgrijs en wit). Ondanks dat de Vilton-monteurs de panelen tijdens kantooruren hebben aangebracht, hebben de medewerkers weinig last van de montage gehad. Raymond Verkade: “Dit werd gewaardeerd door de medewerkers.”

Virtual reality-lab
Naast de wandpanelen is er een geluidsabsorberende visual opgehangen in het virtual reality-lab. “Hier houden we regelmatig bijeenkomsten en presentaties, waarbij klanten onze 3D-modellen in een virtuele wereld kunnen ervaren met behulp van een VR-headset”, legt Raymond Verkade uit. “Het is een open ruimte waar soms veel mensen bijeen zijn.” De visual is een echte eyecatcher en draagt tevens bij aan een goede akoestiek. Deze visual bestaat uit geluidsabsorberende elementen opgebouwd uit een aluminium frame, geluidsabsorberend materiaal en een bedrukt doek als afwerking. Het doek, dat in het kader wordt gespannen, kan worden bedrukt met een afbeelding naar keuze. ABT koos voor een spectaculaire foto van Naturalis in Leiden. Het ingenieursbureau verzorgde voor dit museum in opdracht van Neutelings Riedijk Architecten het bouwkundig ontwerp, de bouwdirectie, de 3D-digitalisatie en het technisch ontwerp van de betonnen reliëfsculpturen.

Het resultaat
Vilton Silent Building adviseert, produceert, levert en monteert oplossingen om de akoestiek te verbeteren. Verschillende typen geluid vragen immers om hun eigen bouwkundige aanpak. Bij ABT is deze aanpak goed gelukt. Het eindresultaat ziet er mooi uit en is netjes en strak afgewerkt. Het belangrijkste: de medewerkers merken dat de akoestiek is verbeterd en zijn tevreden over het resultaat.

Over ABT
ABT is een multidisciplinair ingenieursbureau dat zich richt op de kennisgebieden constructies, civiele techniek, bouwkunde, bouwfysica en installatietechniek. ABT heeft vestigingen in Nederland, Duitsland en België en is betrokken bij toonaangevende projecten zoals Nieuwe Rechtbank Amsterdam, Terminal Schiphol Airport, Depot Boijmans van Beuningen en de renovatie van het Binnenhof.