Aardschokken zorgen in Oost-Groningen al jarenlang voor tumult. Er wordt geknaagd aan de veiligheidsbeleving van de bewoners. En dat was tot voor kort in de Emmastraat in Appingedam niet anders. Totdat Fijn Wonen en Vilton hier in opdracht van Woongroep Marenland 46 aardbevingsbestendige twee-onder-een-kapwoningen realiseerden. Nu kan men hier onbezorgd en veilig wonen. Menso Oosting, directeur van Fijn Wonen, en Bert van den Brink, operational director van Vilton, vertellen hoe de samenwerking tot stand is gekomen, en waarom de aardbevingsbestendige woningen zo fijn zijn voor de bewoners.

Snelle bouwtijd
De woningen aan de Emmastraat waren door de aardbevingsschade niet meer veilig, en daarom aangemerkt voor versterking. Woongroep Marenland koos uiteindelijk samen met de bewoners voor sloop-nieuwbouw. En dat met nieuwbouw volgens het woonproduct van Fijn Wonen. Niet in de laatste plaats vanwege de zeer korte bouwtijd van de woningen. “Er is geen onbeperkte voorraad wisselwoningen. Dus hoe korter de bouwduur, hoe meer woningen er in dezelfde tijd vernieuwd kunnen worden. Bovendien keren de bewoners sneller terug naar hun oude vertrouwde plek. Maar dan in een compleet nieuwe woning”, legt Menso Oosting uit.

Neuzen dezelfde kant op
Menso Oosting vertelt verder: “Wonen in een onveilige woning is helemaal niet prettig voor de bewoners. En dat trekken wij ons aan. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een betaalbare en toekomstbestendige oplossing. Het bleek dat Van Wijnen (Fijn Wonen is een woonproduct van Van Wijnen) al met Vilton had samengewerkt aan aardbevingsbestendig bouwen in hoogbouw. Dus het lag voor de hand ook voor laagbouw de samenwerking op te zoeken.” Bert van den Brink haakt in: “We werken al jarenlang samen met Van Wijnen en we lijken erg op elkaar. Altijd op zoek naar nieuwe oplossingen. Voor Appingedam stonden de neuzen al snel dezelfde kant op.”

Geen beving hetzelfde
Voor de bewoners van de Emmastraat zijn aardbevingsbestendige woningen ontzettend belangrijk. Sommige mensen wonen hier al vijftig jaar en hebben veel meegemaakt. Zo ook meneer Stoppels. De woningen zijn nu zo gebouwd dat ze zelfs na een stevige beving intact blijven. En dat geeft de bewoners een veilig gevoel. “Dat was een enorme uitdaging. Omdat we geloven dat voor elk project een maatwerkoplossing bedenken niet verstandig is en de betaalbaarheid niet ten goede komt. Met de sliders van Vilton hebben we een oplossing gevonden die op alle plekken in het aardbevingsgebied en op ons gehele assortiment is toe te passen”, aldus Oosting. Van den Brink vult aan: “In bijvoorbeeld Italië – waar ook sliders worden gebruikt – heb je bevingen op 10 km diepte en met naschokken. In Nederland ontstaan bevingen op een diepte van slechts 3 km en zonder naschokken. We hebben daarom de slider moeten aanpassen aan de Groningse situatie en aan het lagere gewicht van laagbouw. Met die sliders bewegen de woningen in de Emmastraat bij een beving niet of nauwelijks. Hierdoor blijft de schade tot een minimum beperkt.”

Luxe sociale woningbouw
De aardbevingsbestendige woningen van Fijn Wonen zijn een primeur in de woningbouw. Een prachtig voorbeeld waarin betaalbaarheid en techniek samenkomen. “Het is waar dat de twee-onder-een-kapwoningen voor sociale woningbouw bijzonder zijn. Dit zul je niet snel in het westen van het land tegenkomen. Van de 46 woningen zijn er acht levensloopbestendig; een aangepaste variant van onze woning uitgevoerd als één laag met een kap. Normaal met twee slaapkamers boven, maar nu met de slaapkamer en badkamer op de begane grond”, aldus Oosting. Ook het comfort van de woningen wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking, legt Van den Brink uit: “We zijn niet alleen betrokken bij het aardbevingsbestendig bouwen, maar ook bij het luchtdicht, waterdicht en akoestisch optimaal maken van de woningen. Wij leveren Fijn Wonen de specialisten die de woning compleet maken.”

Positief en duurzaam
Fijn Wonen en Vilton hebben elkaar gevonden. Waardoor de bewoners van de Emmastraat een veilige en leefbare toekomst tegemoet zien. Door de korte lijnen en oplossingsgerichtheid – en natuurlijk het eindresultaat – is de samenwerking positief en duurzaam te noemen. Het is zo goed bevallen, dat er de komende periode meer woningen volgens dezelfde slimme methode in het aardbevingsgebied zullen worden gerealiseerd.

Dit artikel is geschreven door Tineke Keidel van Fijn Wonen.

 Wilt u meer informatie over aardbevingsbestendig bouwen? Bekijk dan deze pagina of neem contact met ons op!